”Betonfatter” brænder for at ”støbe fundamenter”Bjarne K. Andersen, der er formand i produktionen på DS Elcobyg brænder for at hjælpe unge mennesker på vej. Med ild i sjælen og hjertet på rette sted er han med til at ”støbe fundamenter” for unge mennesker, så de kan sluses ind i arbejdslivet og få et skub i en mere meningsfyldt retning.
Fra Personalemagasinet EKKO nr. 01, 2024 |
Med fare for at give Bjarne K. Andersen et ”tilnavn”, så er ”betonfatter” det første, der falder mig ind, da jeg taler med formanden i produktionen på DS Elcobyg. Bjarne brænder nemlig for at give unge mennesker en god start på voksenlivet. Og han giver da også selv udtryk for, at han gerne vil være en ”ekstra far” for de unge EGU-elever, han har ansat i produktionen.
Bjarne har bredt sine vinger ud over unge, der endnu ikke har fundet deres rette hylde. Dem, der er snublet over et utal af ”uddannelsestrapper” og oceaner af muligheder, der ikke har matchet. Så ”betonfatter” er ment på den mest respektfulde måde. Det er inspirerende at møde en ildsjæl, der brænder for at hjælpe unge mennesker til at finde plads i livet.
Op mod 30 procent af vores unge mennesker er i mistrivsel. Det kan der være mange årsager til. Men, måske går det galt allerede i vores folkeskoler, hvor ”12-tals-ræset” fødes, hvor ”praktiske” fag på skoleskemaet er fraværende, eller hvor retorikken lyder, at man ikke er ”uddannelsesparat” efter 9. klasse, hvis man ikke har gennemsnit til en gymnasial uddannelse. Hmmm, hvad er man så parat til? Evig forsørgelse? Hvad nu, hvis man er skoletræt eller bare er i tvivl?
Det har Bjarne K. Andersen og DS Elcobyg måske en løsning på...
Mange lokale, unge mennesker, der endnu ikke har fundet sin uddannelsesretning, nogle med flere forsøg i ”baglommen”, lander på FGU Himmerland i Hobro. Her kan de tage en ”FGU”, som er en fleksibel grunduddannelse til unge under 25 år, der ikke har en ungdomsuddannelse, og som heller ikke er i beskæftigelse.
De kan også få en ”EGU”, som er en to-årig uddannelse med virksomhedspraktik, hvor den unge får erfaringer og kompetencer til ufaglært beskæftigelse eller en erhvervsuddannelse. Det er de unge, som Bjarne tager under sine vinger på DS Elcobyg.
”EGU-vejleder Susanne Christensen kontakter mig, når hun f.eks. står med en ung mand, som ikke trives på FGU, og som trænger til at prøve kræfter med praktisk arbejde. Så tager jeg ham (har endnu ikke haft kvindelige ansøgere) i en prøveperiode på et par uger. Hvis det fungerer, tager vi ham ind. Lige nu er Anton og Sebas tian ansat i forløbet, de har været hos DS Elcobyg i henholdsvis et og halvandet år, og Christoffer er lige startet i sin prøveperiode”, fortæller Bjarne.
”De unge bygger selv den toårige uddannelsen i samarbejde med FGU. De kan f.eks. få kørekort til lastbil, kran, truck eller mobilkran, noget som er med til at give dem muligheder. Vi tager de unge ind, fordi vi har brug for medarbejdere, vi respekterer dem som nye kollegaer, og vi udnytter ikke ”billig arbejdskraft” – det gør vi ikke. Vi tager dem ind, fordi de virker og fordi det er vores samfundspligt. De skal ud til de ”voksne drenge”, hvor de kan blive skolet til at arbejde de næste 50 år. De skal ikke parkeres i et skolesystem med andre unge, der har samme udfordringer som dem selv, hvor de indtil nu ikke er lykkes. Vi skal give dem troen på, at de kan blive en succes”, siger Bjarne.
”Jeg forstår godt, at det er svært for unge i dag. Vi sætter 30 elever i en skoleklasse, som alle skal lave det samme, de kan bare ikke det samme. Vi må ikke presser dem til at gå i skole, der er kun brug for én direktør i et firma. Der skal være plads til alle, og de unge mennesker skal roses, for det de kan, og det de vil. Der er heller ikke plads til 10 målmænd på et fodboldhold. Vi skal ikke give dem falske forhåbninger eller drømme, de ikke kan opnå, men finde en hylde, hvor de kan få succes”.
”Jeg har ikke tilegnet mig specielle kompetencer i forhold til at arbejde med unge”, fortæller Bjarne; ”det handler om menneskekendskab, du skal lære din nye kollega at kende. Er han den hårde eller sårbare type? Vi må aldrig generalisere, mennesker skal behandles indviduelt. Det er jo ikke noget program, og jeg elsker simpelthen at ”knække koden” til at komme ind bag facaden. Faktisk er det nemmere med de unge, vi ”gamle” har jo tillagt os nogle uvaner. Vi kan være svære at lære nye tricks. Det er rigtig godt at få unge ind – også for de ældre – vi skal rumme alle typer, det giver det bedste arbejdsmiljø”, understreger Bjarne.
”Langt de fleste, der kommer herud virker ret hurtigt. Nogen skal dog have lidt længere snor. Vi har haft unge, der har døjet med narkomisbrug eller lignende udfordringer. Men modsat, hvad mange tror, har vi ganske få, der har døjet med mødestabiliteten. Og, hvis de ikke møder ind om morgenen, kan jeg godt finde på at ringe dem op. De skal vide, at det betyder noget, at de er her. Vi har selvfølgelig haft unge, som ikke er faldet til, men efter en tur tilbage på skolebænken, kommer de fleste igen, og så får de en chancen mere. Jeg er ikke tossegod, jeg kan godt blive sur, men jeg bærer ikke nag”.
”Der vil altid være kollegaer, der er uenige i, at vi skal give de unge mennesker ekstra snor, men får samfundet dem ikke til at fungere, hvorend de forsøger sig, så skal vi forsørge dem. Det er vores samfundspligt, at give de unge en chance, og det glæder mig, at langt de fleste savner vores unge kollegaer, og spørger efter dem, når de er væk fra arbejdspladsen.
”Man skal tro på dem, inden man går ind i det, ellers skal du lade være. Og, man skal se en udvikling både for den unge og for virksomheden. Jeg arbejder for DS Elcobyg – ikke for kommunen. Som min chef Carsten Sørensen Kronborg siger, så kan jeg ikke redde hele verden. Men, kan jeg bare hjælpe ét ungt menneske på vej hos DS Elcobyg eller til andre virksomheder, så er jeg glad. Jeg har f.eks. hjulpet unge ud af misbrug, det er jeg stolt af, men min største belønning er at se en ung mand, der har fået retning på livet – det gør også hans familie stolt.
”Det er snart ti år siden, jeg tog den første fra produktionsskolen. Han er her endnu, han er 26 år i dag. Jeg er selv far, og det er vigtigt for mig, at mine tre børn laver noget, de er glade for – det vil jeg også gerne lære andre unge”, slutter Bjarne.
”Jeg kom fra FGU og har nu en EGU, hvor jeg skal arbejde her i to år, med mulighed for ekstra kurser. Jeg har fået kørekort til truck, kran, lastbil og skal også tage kort til farligt gods og teleskoplæsser. Det er fedt med så mange muligheder.
Jeg er betonarbejder, jeg laver armering og jern til formene. Jeg kan godt lide, at arbejdet er varieret. Bjarne, John og alle i Hal 5 er meget flinke.
Jeg har forsøgt mig med mekanikeruddanelsen i Aalborg og Randers, men det var ikke spændende, og Covid19 påvirkede det hele. Så fik jeg chancen her på DS Elcobyg via FGU og efter 14 dages praktik, fik jeg en EGU. Jeg har været her i næsten et år og er meget tilfreds. Jeg er færdig til juni 2025”.
”Jeg har arbejdet her i halvandet år. Jeg er glad for at være her. Min plan var at blive tømrer, men nu ser jeg, om dette måske bliver min fremtid. Jeg støber og afretter beton.
Bjarne er en god mentor, som hjælper mig, især efter jeg har været væk, så kan jeg godt arbejde langsommere. Han er god til at giver mig et ”spark”. Min formand, Vahid, giver også god opbakning og hjælp. Vi har gode kollegaer, som er nemme at snakke med.
Jeg arbejdede i Jem & Fix i ca. to år, men blev fyret, herefter kom jeg på produktionsskolen. Det var fint i starten, men jeg ville gerne ud at tjene flere penge. At have en god arbejdsgiver motiverer mig til at yde mit bedste”.
”Jeg har været to år på produktionsskolen og er lige startet i praktik. Det er et godt sted med gode kollegaer. Jeg ville gerne være smed, men der var for meget skole. Nu ser jeg, om dette kan være en mulighed i stedet. Det er en helt anden verden.
Jeg gik fra folkeskole direkte til en mekanikeruddannelse, men det gik ikke godt. Så startede jeg på produktionsskolen og prøvede som smed, men det gik heller ikke godt. Via produktionsskolen kom jeg herud.
Det er megafedt at lave noget, der skal bruges og ikke bare smides ud. Jeg arbejder sammen med Hansen her i starten, og det er rigtig godt”.
Læs også... |
DS Gruppen vil øge unges mentale sundhed og trivsel gennem strategisk, valgte sponsorater...
Uunødigt overforbrug af ressourcer i byggebranchen er en hjertesag for Flemming Hvidberg Madsen.
Tina Woods
Marketingchef
Mobil: +45 96 57 60 71
Email: two@ds-gruppen.dk
DS Gruppen A/S
Samsøvej 2 DK-9500 Hobro CVR: 40685014 Tel.: +45 96 57 60 60 ds@ds-gruppen.dk www.goldbeck.de 2024 DS Gruppen A/S © |